Uncategorized

Fejjel lefelé a vízben: szinkronúszás

Az ugye az a sport, amikor fejjel lefelé kapálóznak a vízben?


Igen, valami ilyesmi. Csak közben testük felét karizomból tartják a víz felszíne felett, több percen keresztül – helyenként levegő nélkül – tartva a ritmust önmagukkal, a zenével és a csapat többi tagjával. Ez már inkább leírja a szinkronúszás igazi szépségét és összetettségét.

Talán a „vízi balett” az a kifejezés, ami azok számára is kontextusba tudja helyezni a sportágat, aki életében nem hallott róla. Balett a vízben, ahol a lányok zenére különféle technikai elemeket, formációkat mutatnak be a vízben és a víz alatt.

TOPSHOT-OLY-2016-RIO-FINA-SYNCHRONIZED SWIMMING-JPN

A szinkronúszás kialakulásának kezdetén, a múlt század fordulóján az első versenyeket – akármilyen hihetetlen – még férfiak részére tartották: 1891-ben Berlinben, majd 1892-ben Londonban. A művészi vagy „díszes” úszás, illetve vízi balett, ahogy akkoriban nevezték, azonban hamarosan női versennyé vált.

1952-ben a fiatal sportág bemutatkozott az Olimpiai Játékokon, Helsinkiben.  Az első hivatalos nemzetközi versenyt a következő Pán-Amerikai Játékokon, Mexikóban rendezték meg, 1955-ben, ahol a solo, duo és csapat bajnoki címeket az Egyesült Államok nyerte el. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonban még nem volt meggyőzve, így 1960-ban Rómában, 1964-ben Saporóban, 1968-ban Mexikóvárosban újra bemutatkozott az amerikai csapat. Végül hivatalos olimpiai sportággá az 1984-es Los Angeles-i játékokon vált, ahol két versenyszámban, egyéniben és párosban avattak olimpiai bajnokot.

1984-től 1992-ig ez a két versenyszám szerepelt az Nyári Olimpiák programjában, majd 1996-ban kizárólag a csapatversenyt engedélyezték. A 2000-es olimpiai játékokon ismét engedélyezték a páros versenyeket is.

 

A szinkronúszást a FINA 1968-ban ismerte el hivatalosan. A Világbajnokságokon 1973-tól 2001-ig solo, duo, csapat versenyszámok szerepeltek. 2003-tól hozzávették a szabad kombinációs kűrt is, melynek lényege, hogy egy hosszabb koreográfia közben a csapat szabadon váltogathat egyéni, páros és csoportos elemeket. 2007-ben a solo, duo és a csapatversenyeket – hasonlóan a műkorcsolyához – megosztották rövid és szabad programra.

17th FINA World Aquatics Championships

2014-ben a FINA engedélyezte férfiak indulását is a versenyein. A 2015-ös úszó-világbajnokságon megrendezik a vegyes párosok versenyét. 2021-ben az elképzelések szerint, már a csapatversenyben is szerepelhetnek férfiak.

A 2017-es budapesti FINA Világbajnokságon a Városligeti tó vize fölé épített versenymedence a versenyzők elmondása szerint a világ egyik legszebb helyszíne volt a szinkronúszás történetében.

134993404_Getty Images Europe_Budapest 2017 FINA World Championship - Day 4_trans_NvBQzQNjv4BqGvhb9W2OXJTDsHlQ2Gi2bTzgCMPn7hev9V7fRluaGhA

Forrás:
mszusz.hu

Hozzászólás